Šetrenie energie pri chladení potravínUšetriť sa dá výmenou starej chladničky či mrazničky za modernejší typ s nižšou spotrebou elektrickej energie a so skutočne potrebným objemom. Treba si uvedomiť, že chladnička i mraznička sú pripojené na zdroj elektrického prúdu po celý čas svojho chodu, preto je veľmi dôležité už pri kúpe si všímať, koľko elektrickej energie spotrebujú. Treba zvoliť vhodnú veľkosť chladničky i mrazničky, ktoré by mali byť zaplnené aspoň na 70 %. Chladiť prázdny priestor je zbytočným plytvaním. Chladničku i mrazničku treba umiestniť čo najďalej od tepelného zdroja a slnečného žiarenia – čím nižšia je teplota okolia, tým nižšia je aj spotreba elektrickej energie. Chladničke ani mrazničke neprospieva vlhké prostredie. K zadnej časti chladničky i mrazničky musí byť voľný prístup vzduchu. Treba dbať na to, aby tesnenie dverí chladničky i mrazničky správne priliehalo a aby dvere nezostávali dlho otvorené. Do chladničky a mrazničky by sa mali ukladať len studené potraviny, ktorých teplota nie je vyššia ako teplota v miestnosti. Termostatom treba nastaviť vnútornú teplotu podľa obsahu chladničky. Zníženie teploty v chladničke o 2 °C znamená zvýšenie spotreby elektrickej energie asi o 15 %. Pri ukladaní čerstvých potravín do mrazničky musí byť teplota vo vnútri minimálne –22 °C. Čím nižšia je teplota, tým rýchlejšie sa tovar zmrazí a kvalita zostane zachovaná.Počas celého času uskladnenia potravín v mrazničke treba dodržiavať rovnomernú teplotu. Predpokladom zachovania kvality potravín je dodržanie teploty –18 °C. Pravidelné odmrazovanie predchádza zvyšovaniu spotreby – (1 cm námrazy spôsobuje 70-percentné zvýšenie spotreby elektrickej energie). Teplotu v chladničke treba prispôsobiť uskladňovaným potravinám – zbytočne nízka teplota zvyšuje spotrebu elektrickej energie. Keďže rôzne potraviny potrebujú pri uskladnení rôzne teploty, chladiaci priestor v chladničke je rozdelený do troch teplotných častí: mraziaca časť, chladiaca zóna s teplotou 4 až 10 °C, „pivničná zóna“ s teplotou 10 až 15 °C.