Spotreba energie v domácnostiach

Je dôležité aby sme pri spotrebe energií dbali na úsporu a šetrenie v domácnostiach. Preto sme pre Vás pripravili pár tipov ako ušetriť energiu aj u vás doma.

Ako šetriť energiou pri vykurovaní?

Lepšie vykurovanie bez správne nastavenej regulácie asi ani nefunguje.

Elektrické vykurovanie je dôležité regulovať priestorovými termostatmi. Zníženie teploty vykurovaného priestoru pri odchode z domu o 5 °C môže ušetriť 30 % energie.

Vyššia účinnosť vykurovania znamená lacnejšie vykurovanie. V okolí radiátorov či konvektorov má byť dostatočný priestor na prúdenie vzduchu, ktoré zvyšuje účinnosť vykurovania.

Pri nastavovaní optimálnej teploty vykurovaných miestností treba postupovať od nižšej teploty k vyššej.

Keď odchádzate na dovolenku je pre Vás výhodnejšie vykurovanie miestností temperovať ako vykurovanie vypínať.

Zvýšením vlhkosti vzduchu v obývanom priestore možno dosiahnuť zníženie spotreby energie na vykurovanie, ako aj tepelnú pohodu. Pri 30-percentnej vlhkosti sa tepelná pohoda dosiahne pri 23° C v priestore, pri 60-percentnej vlhkosti stačí 21° C. Takto možno usporiť 12 –15 % energie na vykurovanie.

Šetrenie elektrickej energie na osvetlení

Klasické žiarovky je vhodné nahradiť úspornejšími svetelnými zdrojmi, napr. kompaktnými žiarivkami. Čím viac hodín sa svieti, tým je táto náhrada výhodnejšia. Pri dlhšej neprítomnosti je vhodné osvetlenie v miestnosti vypínať.

Moderné elektrospotrebiče a ich úspornosť

Výrobcovia elektrospotrebičov pochopili nevyhnutnosť hospodárenia s energiou, a tak majú špičkové výrobky podstatne nižšiu spotrebu energie. Napríklad chladničky a mrazničky až o 45 % menej ako pred desiatimi rokmi. Automatické práčky spotrebujú o 20 % menej vody a o 22 % menej elektriny ako pred desiatimi rokmi. Pri rozhodovaní sa o výmene starých elektrospotrebičov za nové treba brať do úvahy aj tieto skutočnosti.

Úspora energie pri praní a sušení 

Pri práčkach s neregulovanou spotrebou vody podľa objemu bielizne treba využívať plnú kapacitu práčky. Ak má práčka program voľby polovičného množstva bielizne, jeho využívaním možno ušetriť vodu i elektrickú energiu. Program predpierania treba použiť len na skutočne silne znečistenú bielizeň. Nižšiu spotrebu sušičky možno dosiahnuť vkladaním dobre odstredenej bielizne. Príliš vlhká, ale aj príliš suchá bielizeň si vyžaduje viac energie na žehlenie.

Elektrospotrebiče v pohotovostnej prevádzke

V každej domácnosti je istý počet elektrospotrebičov, ktoré spotrebúvajú energiu bez toho, aby boli v prevádzke.
Sú v pozícii, ktorú nazývame „stand-by“ (pohotovostná prevádzka). Je to vtedy, keď po ich vypnutí stále svieti malé červené alebo zelené svetielko.
Elektrospotrebič sa stále nachádza v prevádzke (hoci nie je práve aktívny) a tým spotrebúva elektrickú energiu. Typickým príkladom sú televízory alebo videorekordéry, ktoré môžeme vypnúť hlavným vypínačom, nielen diaľkovým ovládaním.

Šetrenie energie pri chladení potravín

Šetrenie energie pri chladení potravín. Ušetriť sa dá výmenou starej chladničky či mrazničky za modernejší typ s nižšou spotrebou elektrickej energie a so skutočne potrebným objemom. Treba si uvedomiť, že chladnička i mraznička sú pripojené na zdroj elektrického prúdu po celý čas svojho chodu, preto je veľmi dôležité už pri kúpe si všímať, koľko elektrickej energie spotrebujú.

Treba zvoliť vhodnú veľkosť chladničky i mrazničky, ktoré by mali byť zaplnené aspoň na 70 %. Chladiť prázdny priestor je zbytočným plytvaním.

Chladničku i mrazničku treba umiestniť čo najďalej od tepelného zdroja a slnečného žiarenia – čím nižšia je teplota okolia, tým nižšia je aj spotreba elektrickej energie.

Chladničke ani mrazničke neprospieva vlhké prostredie.

Treba dbať na to, aby tesnenie dverí chladničky i mrazničky správne priliehalo a aby dvere nezostávali dlho otvorené.

Do chladničky a mrazničky by sa mali ukladať len studené potraviny, ktorých teplota nie je vyššia ako teplota v miestnosti.

Termostatom treba nastaviť vnútornú teplotu podľa obsahu chladničky. Zníženie teploty v chladničke o 2 °C znamená zvýšenie spotreby elektrickej energie asi o 15 %.

Pri ukladaní čerstvých potravín do mrazničky musí byť teplota vo vnútri minimálne –22 °C. Čím nižšia je teplota, tým rýchlejšie sa tovar zmrazí a kvalita zostane zachovaná.Počas celého času uskladnenia potravín v mrazničke treba dodržiavať rovnomernú teplotu. Predpokladom zachovania kvality potravín je dodržanie teploty –18 °C.

Pravidelné odmrazovanie predchádza zvyšovaniu spotreby – (1 cm námrazy spôsobuje 70-percentné zvýšenie spotreby elektrickej energie).

Varenie a pečenie

Pri varení je vhodné používať pokrievku. Varenie bez pokrievky znamená 150 – 300-percentné zvýšenie spotreby energie. To platí rovnako pre elektrický i plynový sporák.

Dná hrncov majú byť rovné, najmä pri varení na elektrickom sporáku. Nerovné dno zvýši spotrebu energie až o 40 %. Veľkosť dna hrnca má byť rovnaká ako veľkosť varnej platne elektrického sporáka. Ak je hrniec menší, napríklad o 3 cm, strata energie je až 30 %.

V rámci možností je vhodné využívať tlakové hrnce, najmä pri dlhšie trvajúcej príprave jedál (15 až 50% úspora energie). Tajomstvo úspory spočíva v skrátení času varenia a v tom, že po dosiahnutí zodpovedajúceho tlaku možno znížiť príkon.

Variť treba v primeranom množstve vody. Jej nadmerné množstvo znamená nielen vyššiu spotrebu vody, ale aj energie. Pri zohrievaní jedného litra vody tam, kde stačí štvrť litra, je spotreba energie vyššia o 25 %.

Elektrický sporák treba zapínať, až keď je hrniec na platni a vypínať ešte pred koncom varenia.

Energeticky výhodné je používať moderné domáce elektrospotrebiče – rýchlovarné kanvice, mikrovlnné rúry, kávovary a pod.

Mohlo by vás zaujímať

Prečítajte si o výhodách a možnostiach, ktoré vám môžu priniesť solárne panely